Bij het maken van een portret heb ik niet veel op met de dichterlijke vrijheid van de kunstenaar. Een portret moet gewoon goed lijken. “No nonsense”  en “What you see is what you get” zijn op mij van toepassing. Ik maak vrij werk en portretten van mens en dier in opdracht. Mijn werk laat zich typeren als realistisch figuratief met een eigen signatuur en emotie.

Ik ben Vincent de Kievit, beeldhouwer.

Waarom ik met boetseren ben begonnen, weet ik niet precies. Het was een gevoel van binnenuit waaraan ik gehoor moest geven. Door het te vroege overlijden van ouders van mijn jeugdvrienden, besefte ik dat je dingen die je graag wilt, ook echt moet doen. Leven in het hier en nu. Boetseren is voor mij een belangrijke invulling daarvan.

Vrije academie

Ik ben in 1993 begonnen met boetseren en heb een paar jaar op de Vrije Academie in Voorschoten model-, en portret boetseerles genoten. Door de lessen op de Vrije Academie heb ik bijvoorbeeld geleerd dat kijken zo’n 70% uitmaakt bij de totstandkoming van een beeld.

Er is een mooie parallel te trekken tussen het feit dat ik als beeldend kunstenaar actief ben, maar ook als coördinator/teamleider bij een overheidsinstelling. Ik ben volledig in mijn element als er van ‘scratch’ af aan iets opgebouwd moet worden. Als procedures niet bestaan, worden ze door mij uitgedacht, uitgewerkt en geïmplementeerd. Ook dat gaat gepaard met kijken, uitdenken, overleg met de klant, handen uit de mouwen om tot iets moois te komen. Zowel in het beeldhouwen als in mijn werk zijn vertrouwen en gezamenlijk eindresultaat belangrijke sleutelwoorden.

Kees Verkade

Zowel in 2004 als in 2009 mocht ik deelnemen aan een masterclass met Kees Verkade. Naast de vingerwijzingen van Kees was het belangrijkste leerpunt dat ik meer op mezelf moest leren vertrouwen. De portretten die ik tijdens deze masterclasses heb gemaakt hebben hier uiteindelijk iets van meegekregen. De portretten van Klaas Koper, de dorpsomroeper van Zandvoort, en Paul van Vliet hebben een mooie bestemming gekregen. Zo is het in brons gegoten portret van Paul van Vliet aan UNICEF geschonken als eerbetoon aan hun ambassadeur.

Kijken en creëren

“ Oogkleppen op en gewoon doen.”  Dat is het advies dat ik tijdens de masterclass van Kees Verkade kreeg. In deze mooie beeldspraak is het element “ kijken “ opgesloten en dat gaat vooraf aan het doen. Observeren en kijken helpen mij bij de ideevorming hoe een nieuw werk vorm te geven en is noodzakelijk bij het doorgronden van het onderwerp. Ik doel  dan op lichtval, vorm en richting van het onderwerp.

De rode draad in mijn bestaan is kijken en creëren, rust en eenvoud zijn daarbij belangrijk voor mij. Mijn inspiratiebronnen zijn mens en dier. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten. Ik wandel dan in het Hollandse duingebied of in de polder. Tijdens mijn wandeltochten kijk en kader ik. Met mijn smartphone leg ik dieren, natuurverschijnselen en vergezichten vast.

Als kind had ik al de bijnaam “Arendsoog” omdat ik altijd dingen zag in de natuur of op straat, die anderen nog niet waren opgevallen. Deze eigenschap helpt mij bij mijn werk als beeldend kunstenaar.

Bronzen beeld in opdracht laten maken?

Bent u op zoek naar een bronzen beeld met persoonlijke waarde, dan maak ik dat graag voor u in opdracht. Ik maak figuratieve realistische bronzen beelden van mens en dier. Ook maak ik awards, logo’s en persoonlijke gedenktekens. Mijn beelden zijn handgemaakt en uniek.
U kunt mij benaderen wanneer u op zoek bent naar een beeld ter ere van een bijzondere gebeurtenis, een relatiegeschenk, verenigings-, of bedrijfslogo, een bronzen beeld voor uw nieuwe huis, enzovoort. Ook de uitwerking van een bepaald thema kan besproken worden.
Elk door mij vervaardigd beeld komt tot stand in nauw overleg met de opdrachtgever waarbij diverse mogelijkheden t.a.v. de uitvoering bespreekbaar zijn.
Het is van belang dat de opdrachtgever vooraf zelf al een duidelijk beeld heeft van zijn/haar wensen, formaat en oplage.
Bij eventuele interesse is het van belang tijdig een afspraak te maken in verband met de ontwerp-, realisatie-, en levertijd. Er moet rekening gehouden worden met een levertijd van minimaal 6 tot 10 weken. De levertijd is mede afhankelijk van de afmeting van een te vervaardigen beeld.
Mijn beelden (unica of in gelimiteerde oplage) worden geleverd met een bewijs van echtheid en zijn voorzien van mijn signatuur.
Ik beschik over een eigen voorraad collectie bronzen beelden. U bent van harte welkom op mijn atelier voor een vrijblijvend gesprek.
Wilt u ook een uniek beeld in opdracht laten maken?
Vul dan het contactformulier op mijn website in of bel 06-52659223

Boetseerles van Vincent de Kievit

Altijd benieuwd geweest of je ook kunt boetseren en het ook leuk vindt? Dan is dit je kans!
Vincent de Kievit geeft boetseercursussen en stelt je tijdens zijn lessen in staat om kennis te maken met de materialen boetseerwas en klei.
Wat leer je?
Je leert goed te kijken en vormen te vertalen in een beeld. Anatomie, verhoudingen, compositie en de persoonlijke kijk en weergave zijn hiervoor de kernwoorden.
Wat doe je tijdens de boetseerlessen?
Je boetseert een dier of werkt met een model (portret of geheel model). Er wordt drie á vier lessen aan een werkstuk gewerkt. De oefening staat hierbij voorop.
Ook individuele begeleiding of advies behoort tot de mogelijkheden.
Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op.