Een houtskoolschets

Houtskool

Toen ik als ventje van 11 jaar houtskool kocht om te tekenen bij Voorham schilder- en tekenbenodigdheden, destijds gevestigd aan de Achterweg 7 in Wassenaar, ontmoette ik daar de Wassenaarse kunstenaar Jan Buzeman. We raakten aan de praat en Jan was benieuwd wat ik zoal tekende. Aangezien ik om de hoek aan het Tuinpad woonde, is hij meegelopen en heb ik hem mijn tekeningen laten zien. Hij was best wel onder de indruk.

Jan woonde in de Bijdorpstraat waar ik een keer op bezoek ben geweest. Hij liet mij daar kennismaken met zijn beeldhouwwerken. Het waren prachtige bronzen portretten en ook kan ik mij nog een duif herinneren, gemaakt van witte albast. Jan heeft ook nog eens in de winter op straat portretten gemaakt van sneeuw. Hierover is destijds een artikel verschenen in de krant “De Wassenaarder”. Jan had zijn atelier in het, inmiddels afgebroken, kasteeltje op Duinrell en heeft daar destijds een portret van mij gemaakt. Daar heb ik een aantal woensdagmiddagen voor model gezeten. Helaas heeft Jan mij moeten vertellen dat het portret kapot gevroren was. Dat was waarschijnlijk in voornoemde winter.  Het kasteeltje was toen al redelijk vervallen en had geen verwarming. Later heb ik Jan nog bezocht in zijn atelier nabij de Paauwlaan in De Paauw. Daar eindigde ons contact.

Paul Citroen

Tijdens één van de modelsessies heeft Jan mij voorgesteld aan de, eveneens in het kasteeltje werkzame, Wassenaarse kunstenaar Paul Citroen. Ik mocht ook daar een kijkje in het atelier nemen. Ik kan mij de verzameling prachtige portretten nog goed herinneren. Op latere leeftijd had ik een zomerbaantje aan de Wassenaarse Slag bij de strandtent van de familie Plat. Daar was Paul Citroen, herkenbaar aan zijn alpinopet, een regelmatige gast wanneer er verse vis werd geserveerd. Nu, jaren later, maak ik zelf figuratieve realistische beelden.

Kunstenaarsdorp

Ben ik zo geïnspireerd geraakt door Jan Buzeman, of was ik op vroege leeftijd ook al kunstzinnig maar was daar maar beperkt ruimte voor? Ik weet het niet. Kort geleden kwam ik nog een paar van mijn houtskoolschetsjes uit vervlogen tijden tegen. Mede hierdoor en omdat men zegt dat Wassenaar een kunstenaarsdorp is, heb ik daarom als herinnering aan mijn jeugd een beeld van Paul Citroen vervaardigd in een pose waarbij hij aan het schilderen is. Het model, nu nog in was, staat op dit moment bij Galerie Tetteroo, Langstraat 33 in Wassenaar. Ik hoop dat dit beeld, te zijner tijd in brons, een mooie plek in Wassenaar krijgt.

Laten we onze Wassenaarse kunstenaars niet vergeten!